Vanliga frågor

Hur mycket rymmer en Embla?


Embla rymmer 360 liter vilket räcker för ett hushåll på 5-6 personer. I en varmkompost som hålls aktiv kan man med god marginal räkna på 50 liter volym per person. Eftersom nedbrytningsprocessen i en varmkompost är betydligt snabbare än i en kallkompost så kan man alltså inte jämföra det med volymen man räknar på i t.ex. en trädgårdskompost.
Vad kan jag slänga i komposten?


Embla klarar av att bryta ner det mesta av vårt vanliga hushållsavfall. Alla typer av matrester såsom köttrester, fågel inklusive mindre ben, fiskrester, skaldjur, bröd, frukt, grönsaker och till och med middagens pappersservetter går bra. Skal från icke ekologiska frukter skall man däremot inte lägga i komposten då dessa kan innehålla stora mängder bekämpningsmedel. Detta skadar det mikrobiologiska liv som jobbar för att omvandla matresterna till näringsrik mull. En bra anledning att alltid handla ekologiskt! Tänk på att större kärnor som t.ex. de från avokado, nektarin och aprikos tar mycket lång tid att bryta ner. Om de dyker upp i mullen så kan man slänga tillbaka dem igen.
Vad får jag inte slänga i komposten?


Plast, glas, metall, blöjor, cigarettfimpar, snus, dammsugarpåsar... ja, du förstår nog. Allting som inte är organiskt hör inte hemma i en kompost utan skall läggas i respektive återvinning samt brännbara sopor. Även större köttben, kartonger och tidningar bör undvikas.
Fungerar Embla på vintern?


Embla är en isolerad varmkompost och klarar därför att hålla processen igång även på vintern. Exakt hur låga temperaturer den klarar av beror dock på flera olika faktorer. Brukar du ha mycket snö på vintern kan du med fördel skyffla upp det runt komposten. Det fungerar som extra isolering. Du kan också lägga granris eller markduk över komposthögen inuti. Det viktigaste är att du alltid ser till att mata komposten med rumstempererat avfall. Låt alltså inte matavfallet stå ute och bli kallt innan du matar in det. Se också till att mata Embla ofta så att nedbrytningsprocessen hålls igång. Med ofta menas varje eller varannan dag. Om du har din Embla på ditt landställe där du inte är vintertid eller av annan anledning inte använder din Embla på vintern så går det bra att låta den frysa. Då kryper maskar och andra invånare ner i marken under Embla och processen avstannar tillfälligt. Den startar dock igen så fort det blir lite varmare.
Var ska jag ställa min Embla?


En bra idé är att låta den stå nära utgången från köket, gärna där det finns en ytterlampa som lyser upp platsen så att det är enkelt att använda den även när det är mörkt. Embla gillar att stå halvskuggigt. Stark sol under sommaren gör att komposten riskerar att torka. Undvik också att ha den placerad under tak eftersom regnvatten hjälper till att hålla en god fuktbalans i komposten. Tänk på att platsen inte får vara täckt med asfalt eller betongplattor. Embla måste ha markkontakt för att maskarna ska komma in och ut. Jord, gräs eller grus utan markduk under går bra.
Hur levererar ni min Embla?


Embla kommer i två paket varav det ena väger 33 kg och det andra 16 kg. Emballagen är otympliga så se gärna till att ha någon på plats som kan hjälpa dig att bära dem till platsen den skall monteras på.
Vilka material tillverkas Embla i?


Embla tillverkas i svenskt tryckimpregnerat AB-virke (går också att få i obehandlat trä). Näten (skadedjursskydden) i botten och locket tillverkas i syrafast och rostfritt stål. Inmatningsmodulen och övriga metalldelar är tillverkat av rostfritt stål samt lackerad stålplåt. Isoleringen består av biologiskt nedbrytbar cellplast. All tillverkning sker i Sverige enligt miljönormer.
Kan jag beställa min Embla i ett annat träslag?


Det går bra att beställa Embla i andra träslag eller i obehandlad furu mot en avgift. Kontakta oss för mer information.
Tillhandahåller ni reservdelar?


Om någon del på din Embla börjar gå sönder och du tror att den behöver bytas ut så kontakta oss så hjälper vi till. Vi tillhandahåller däremot inte reservdelar till äldre modeller av Embla som t.ex. Stiga Kitchen.
Vad gör jag om komposten torkar?


Skulle det vara extremt torrt väder och minimalt med nederbörd kan du behöva hjälpa din Embla att återställa fuktbalansen. Detta gör du enkelt genom att vattna igenom hela kompostmullen med trädgårdsslangen. Se till att även marken runt omkring din Embla blir ordentligt blöt. Upprepa vid behov.
Vad gör jag om komposten är för blöt?


Detta är i regel inget problem då överskott av fukt ventileras ut genom jordfiltret (locket).
Hur lång garanti har jag?


5 års funktionsgaranti ingår vid köp av en Embla.
Har ni en butik där jag kan kolla på produkten?


Nej, vi har tyvärr ingen butik i dagsläget. Bor du i närheten av Stockholm går det bra att kontakta oss så kan du komma och kolla på eller köpa komposten där vi tillverkar den. Vi är även med på mässor med jämna mellanrum. Följ oss på Facebook och Instagram för att hålla koll på vart vi är med nästa gång.
Kan jag beställa en kompost med extra volym?


Om du tror att du kommer att behöva större volymer än 360 liter så rekommenderar vi generellt att man helt enkelt har två eller flera Emblor. Detta lämpar sig t.ex. för förskolor, caféer, små bostadsrättsföreningar eller liknande. Har du särskilda önskemål så kontakta oss så försöker vi alltid att hitta en bra lösning.
Kräver den verkligen inget underhåll?


Om Embla står rätt placerad och används enligt anvisningarna så klarar den sig bra på egen hand. Det kan däremot vara svårt att hålla sig borta. Prova att lyfta på locket någon gång då och då och se efter hur det går för maskar och annat. En välmående kompost myllrar av liv!
Vad kan jag plantera i locket?


Sommarblommor, jordgubbar, örter, gräs, marktäckare eller perenner med grunt rotsystem - bara fantasin sätter gränser! Vi har sett det mesta. Om man inte vill plantera något alls går det också bra. Då kan man med fördel använda barkmull istället för jord i locket så blir det inte lika tungt.
Måste jag plantera i locket?


Nej då, det måste du inte. Det går bra att bara låta locket vara täckt med jord eller barkmull. Det får däremot inte lov att vara tomt - då fungerar inte isolering och fuktbalans.
Hur länge håller en Embla?


Livslängden på en Embla beror på en mängd olika faktorer såsom användning, placering, väderförhållanden osv. Vi vågar dock lova att den kommer att hålla länge. Embla är en robust konstruktion i rejäla och tåliga material. De flesta av våra återkommande kunder har haft sin kompost i minst 10 år innan det blivit dags att förnya sig - vissa i närmare 20 år (då i form av Stiga Kitchen eller Embla Kitchen).
Vad gör jag om jag ångrar mig?


Enligt distansköpslagen har du 14 dagars ångerrätt fr.o.m. att du tagit emot produkten. Kontakta oss då via info@theemblacompost.com eller via kontaktformuläret på hemsidan så hjälper vi dig.

© 2020 The Embla Compost

Följ oss i sociala medier!

  • Facebook
  • Instagram

Embla produceras och distribueras av Embla Garden AB

 

org.nr 559158-4551

Vi är godkända för F-skatt.

Säkra betalningar med Stripe.